Tippmann X7 Phenom

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome Levo

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome Desno

2010 godine firma Tippmann nakog tri godine proizvodnje zvanično prestaje sa proizvodnjom Tippmann X7 markera i zamenjuje ga tehnički komplikovanijim i skupljim paintball markerom.

Dizajn nije preterano promenjen, marker je zadržao ono po čemu je njegov prethodnik postao prepoznatljiv (1000 razičitih mogućnosti modifikacije). Kundaci, cevi, Cyclone Feed i sitnice koje su odgovarale Tippmannu X7 odgovaraće i Tippmannu X7 Phenom.

Najveća razlika je u unutrašnjosti markera. Upotrebljen je klipni ventil (Spool Valve), to jest sastavljeni su klipni ventil i regulator i čine jednu nerazdvojivu celinu. Jedini pokretni deo u ovom sistemu je prednji bolt i njega pokrece gas, to jest kada gas krene iz prethodno pomenute celine, ka izlazu, gura prednji bolt, i u završnoj fazi kretanja prednjeg bolta (kada kuglicu ugura u cev) gas prolazi kroz prednji bolt i izbacuje kuglicu. Vraćanje prednjeg bolta je vršeno uz pomoć opruge.

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome Ventil

 

Prilikom okidanja, okidač pomera klackalicu koja udara iglicu čija uloga je da regulisani deo gasa usmeri ka klipnom ventilu kako bi marker opalio.

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome okidacPaintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome klackalica

Tipmann X7 Phenom je svojevremeno bio jedini marker koji je mogao da puca sa, ali i bez baterije u isto vreme. Zbog ovako prostog sistema okidača, gde glavnu ulogu u okidanju čini klackalica, te je bilo lako dodati elektroniku i ubrzati pucanje markera do maksimuma. Kada se doda i to da je sastavni deo markera bio i Cyclone Feed sistem svakome je jasno koliko je ovaj model bolji i brži od prethodnog modela.

Tippmann X7 je takođe imao problem sa ispadanjem crevca za Cyclone Feed sistem koji je kod ovog modela rešen stavljanjem opruge oko crevca.

 

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome Asault

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome M4

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome UMP

Paintball Oprema Beograd Tippmann X7 Phenome MP5

Specifikacija delova:
navoj cevi – isti kao kod Tippmann A5
adapter cevi – isti kao kod Tippmann A5
dužina cevi – 9.5″ (24.1cm)
prednji bolt – isti kao kod Tippmann TiPX
power tube – nema
ventil markera – Tippmann X7 Phenom
linkage arm – nema
zadnji bolt – nema
gumica zadnjeg bolta – nema
polugica za repetiranje – nema
ball latch – isti kao kod Tippmann 98
sear –  nema
okidač – Tippmann X7 Phenom
gas line –Tippmann X7 Phenom
adapter boce – Tippmann X7 Phenom