Tippmann TiPX

2009 godine Tippmann je po prvi put proizveo i izbacio na tržište paintball pištolj konkurentski proizvod do tada ne prevaziđenom Tiberius Armsu. Ovo nije prvi paintball pištolj u svetu paintballa, ali je prvi koji je spojio pouzdanost, odličan dizajn, realističan izgled i funkcionalnost u jedno. Prva varijanta ovog pištolja nazvana je Tippmann TPX. Nakon puštanja u prodaju, dodatno se radilo na poboljšanju kvaliteta i 2011 godine, promenjen mu je naziv u Tipmann TiPX.

Ovaj paintball pištolj pripada kategoriji markera sa samo jednim boltom. Novina kod ovog modela u odnosu na konkurentski Tiberius Arms je bio položaj co2 patrone, kod Tiberiusovih modela patrona je stajala u okviru, dok je Tippmann TiPX pištolja stavljena ispod cevi. Takodje, nije bio potreban nikakav alat kako bi se co2 patrona montirala. Stavljen je metalni okidač kao i rupice u rukohvatu kako bi imali stalan uvid u broj kuglica u okviru.

Mehanizam celog pištolja sastoji se iz četiri dela:

Uloga ovog ventila je da prilikom prvog pritiskanja okidača, probije co2 patronu. Ovo je inače jedini deo koji korisnicima može napraviti problem. Dešava se da se patrona ne probije iz prvog puta, pa je potrebno par puta pritisnuti okidač. Praksa je pokazala da prvi put kada pritisnete okidač potrebno je da ga zadržite par sekundi pa pustite.

Pošto je Tippmann TiPX paintball pištolj koji radi na nižem pritisku, neophodan mu je regulator,

  • komora ventila sa prednjim boltom

Prilikom pritiska okidača, poligica pritiska iglicu koja se nalazi na kućištu sa donje strane ventila. Uloga iglice je da iz regulatora pusti gas u komoru ventila, gas pokreće prednji bolt ka cevi i u završnoj gas fazi kretanja prednjeg bolta (kada kuglicu ugura u cev) gas prolazi kroz prednji bolt i izbacuje kuglicu. Vraćanje prednjeg bolta je vršeno uz pomoć opruge.

  • komora za kuglicu

Uloga ove komore je da primi kuglicu koju uz pomoć ball latcha sprečava da sama ispadne kroz cev. Takođe uloga ove komore je da drži oprugu koja vraća prednji bolt u zadnji položaj. Postoje dve vrste ovih komora, prva, obična komora kojoj je ulaz okrugli i postoji druga varijanta kojoj je oblik kao First Strike paintball municija.

Kako bi unapredili osećaj u igri, pošto je najveći problem u igranju paintball pištoljima broj kuglica, na tržištu su se pojavili okviri unapređenog kapaciteta.

Klasičan okvir kapaciteta 7 kuglica

Tru Feed okvir kapaciteta 12 kuglica

Zeta Mag okvir kapaciteta 20 kuglica

Tampest doboš okvir kapaciteta 32 kuglice

 

Tippmann TiPX bio proizvođen u Tan (pesak žuta) , Olive (maslinasto zelena) i Crnoj boji. Fabrika je prekinula proizvodnju modela u Tan boji.

Novina je Tippmann PG7 (Peper Gun 7 kuglica) to jest model u narandžastoj boji namenjen samo odbrani koji ispucava kuglice koje u sebi umesto boje imaju prah koji izaziva iritaciju sluzokože nosa i očiju kao suzavac.

Tippmann TiPX Tan

Tippmann TiPX Olive

Tippmann TiPX modifikovan

Tippmann PG7

 

Specifikacija delova:
navoj cevi – isti kao kod Tippmann A5
adapter cevi – isti kao kod Tippmann TiPX
dužina cevi – 6.25″ (15.875cm)
feed elbow –nema, koristi okvire
prednji bolt – isti kao kod  Tippmann X7 Phenom
power tube – nema
ventil markera – Tippmann TiPX
linkage arm – nema
zadnji bolt – nema
gumica zadnjeg bolta – nema
polugica za repetiranje – nema
ball latch – isti kao kod Tippmann 98
sear –  nema
okidač – Tippmann TiPX
gas line –Tippmann TiPX
adapter boce – Tippmann TiPX