Zadnji bolt Tippmann (rear bolt)

Termin zadnji bolt (rear bolt), čekić ili hammer kod Tippmanna metalni čekić cilindričnog oblika čija je uloga otvaranje ventila markera, kao i kretanje prednjeg bolta.

Prilikom repetiranja markera, sear polugica zabravljuje zadnji bolt,držeči ga nategnutim.Nakon okidanja zadnji bolt započinje svoje kretanje ka ventiju markera,ulaskom u power tube čekić udara pin ventila, otvara ga, deo gasa kreće ka kuglici, dugi deo gasa zbog dihtovanja o-ringa na zadnjem boltu i power tuba odbacuje zadnji bolt u položaj u kojem ga sear polugica zabravljuje, tačnije ponovo ga repetira.

 

Zbog svoje mase, kao i zbog snage opruge koja ga gura, malo je problema koje mozete imati sa zadnjim boltom. A kada ih i budete imali, vrlo lako se otklanjaju. Simptomi da je u pitanju kvar na zadnjem boltu su sledeci:

  • marker po nekad preskače, puca normalno pa kratak rafal, i stalno tako
  • marker opali, i odrepetira se

Prvi problem koji mozete imati je, da je bolt strašno prljav, ili da je ležište bolta prljavo, u suštini, ako je jedna stvar prljava, biće i druga, otklanjate ga cišćenjem delova i poliranjem „čeličnim sunđerom“.

Drugi problem je kidanje o-ringa na zadnjem boltu, i to se dešava u proseku na svake dve godine. Kidanje moze izazvati polomljen ili dislociran power tube, prljavo ležište bolta ili podmazivanje ne adekvatnim lubrikantima.

Treći problem nastaje kada se izliže usek u koji se zabravljuje sear polugica. Rešava se brušenjem izlizanih ivica dok se ne dobije prav ugao.

Masa zadnjeg bolta, kao i njegov oblik, su odgovorni za trzanje markera.Pojavom raznih dodataka za Tippmann 98 markere, pojavile su se i razne vrste zadnjih boltova, izbusenih, stanjenih do maksimuma najpoznatiji je . Zbog skidanja mase zadnjeg bolta, kako bi marker održao istu brzinu kuglice, neophodno je staviti jaču oprugu.

Moje iskreno mišljenje je da su olakšani zadnji boltovi nepotrebni, sem ako koristite marker sa ugradjenim elektronskim okidanjem.

Navedeni modeli koriste isti zadnji bolt:

Tippmann model 98

Tippmann 98 custom

Tippmann 98 rental

Tippmann 98 custom pro

Tippmann Bravo One

Tippmann Tango One

Tippmann Sierra One

Tippmann Cronus

BT-4 Combat

BT Omega

BT Delta

Valken SW-1

JT Raider

 

Navedeni modeli koriste isti zadnji bolt:

Tippmann 98 custom Platinum Edition

Tippmann 98 rental Platinum Edition

 

Navedeni modeli koriste isti zadnji bolt:

 

 

Tippmann A5

Tippmann X7

 

Navedeni modeli koriste isti zadnji bolt:

Tippmann Gryphon

 

Navedeni modeli koriste isti zadnji bolt:

Tippmann FT-12

Tippmann FT-12 Lite

Tippmann FT-50

Tippmann FT-50 Lite

 

Navedeni modeli koriste isti zadnji bolt:

Tippmann TMC