Šta prvo kupiti?

Želite da se bavite paintballom, ali niste sigurni šta prvo kupiti?

Greška koju početnici u paintball-u uvek prave prilikom kupovine paintball opreme jeste redosled.

Najpravilniji način kupovine paintball opreme je sledeći:

  • paintball maska
  • paintball boca
  • paintball loader
  • paintball marker
  • uniforma

Možda na prvi pogled nije baš najlogičniji redosled, ali kada bolje razmislite ima razloga zašto baš kupovati opremu ovim redosledom.

 

Maska

Da bi ste se bavili paintball-om, nije neophodno da igrate, možda ćete samo slikati, možda biti sudija, naravno, posao sudije je da ovek motri i kažnjava nepravilnosti na terenu, međutim, da bi bio na terenu, mora nositi masku. Iz tog razloga je maska prva na našem spisku.

Boca

Svaki igrač želi da ima najbolju i najlakšu opremu, pošto se na masu markera ne može puno uticati, može se uticati na masu boce. Poenta jeste kupiti bocu koja će zadovoljiti vaše želje tokom igre narednih bar 5godina. Ako ste frontalni igrač, nosićete malu i laku bocu, dok ako ste pozadinski igrač, nosićete dosta kuglica, pa vam je samim tim potrebna i boca vece zapremine kako bi ispratila potrošnju kuglica.

Loader

Od toga da li ćete igrati jednom mesečno sa prijateljima, svake nedelje sa prijateljima, igrati profesionalno ili igrati reball zavisi i koji tip loadera će vam odgovarati. Ako igrate jednom mesečno ili manje, savet je da kupite običan gravitacioni loader čija je cena do 8e. U slučaju da igrate česće, preporučujem kupovinu jeftinije varijante elektronskog loadera čija je cena do 35e ili gravitacionog Proto Primo loadera čija je cena do 20e. Ako se pak bavite profesionalno paintballom , to jest igrate speedball, savet je kupiti legendarni Dye Rotor čija cena iznosi do 100e. Ako želite igrati i reball, varijantu speedball treninga koja se igra gumenim kuglicama, savet je kupiti Virtual Spire loader koji vas neće nikada izneveriti po pitanju glavljenja gumenih kuglica. Cena ovog loadera je do 180e.

Paintball Marker

Zbog čega je paintball marker predzadnji na našoj listi? Na žalost, ovo je deo opreme koji se najčešće menja. Najviše se haba, zahteva najviše održavanja. Uvek ćete poželeti da kupite noviju varijantu markera ili odlučiti se za drugi tip markera ako vam trenutni ne odgovara.

Uniforma

O ovom segmentu opreme ćemo brzo i jasno, možete je koristiti ali i ne morate.