Tippmann FT – 12

Paintball Oprema Beograd Tippmann FT 12 Levo

Paintball Oprema Beograd Tippmann FT 12 desno

Tokom dve godine, od pojavljivanja Tippmann X7 Phenom markera 2010godine, firma Tippmann na tržište nije izbacivala nove modele paintball markera. Međutim 2012godine uz dosta najavljivanja, na tržište se pojavljuje Tippmann FT – 12 (Tippmann Flip – Top 2012) sa ciljem da svim igračima, a naročito klubovima, olakša održavanje markera.Ceo ceo marker je pomeren ka cevi kao kod buli-pup pušaka, čime se dobio bolje izbalansiran marker ugodniji za igranje.

Koncept Flip Top ili Toolles (rasklapanje bez alata) je koncept u kojem u tri koraka rastavljate kompletan marker, bukvalno za desetak sekundi (dok je za recimo Tippmann 98 potrebno bar 2-3 minuta).

Paintball Oprema Beograd Tippmann FT 12 rastavljen

Svi delovi koji su na prethodnim modelima markera koji su se često koristili u paintball klubovima, su unapređeni, i ojačani, tako da je ovaj tip markera odličan izbor za sve klubove.

Ceo marker je kompletno zatvoren tako da je broj kvarova usled ulaska prljavštine u mehanizam sveden na minimum. Cev je znatno deblja od bilo kog modela, možda i duplo deblja od Tippmann A5 modela. Feed elbow koji je bio slaba tačka Tippmanna 98 na ovom modelu je praktično ne uništiv. Armirano crevo je uklonjeno i postavljena je prohromska cev kao gas line. Sve u svemu jedan neverovatno pouzdan marker.

Ipak, sve ima manu, pa i ovaj marker ih ima par:

  • nema mogućnost kustomizacije (moguće je samo staviti bolji loader i bolju cev)
  • nema mogučnost ugradnje elektronskog okidanja
  • šina na prednjoj dršci, koja drži ball latch se vremenom guli, pa ja potrebno napraviti dodatno ležište za ball latch (komad lima ili plastike završiće posao)

Pre izvesnog vremena pojavila se i olakšana verzija ovog markera Tippmann FT – 12 Lite, koja je izradjenja od legure magnezijuma i čini marker 300g lakšim.

Paintball Oprema Beograd Tippmann FT 12 lite

Specifikacija delova:
navoj cevi – isti kao kod Tippmann 98
adapter cevi – nema
dužina cevi – 8″ (20.3cm)
prednji bolt – isti kao kod Tippmann 98
power tube – FT – 12
ventil markera – FT – 12
linkage arm – isti kao kod Tippmann 98 (model bez ACT sistema)
zadnji bolt – FT – 12
gumica zadnjeg bolta – isti kao kod Tippmann 98
ball latch – isti kao kod Tippmann 98
sear –  isti kao kod Tippmann 98
gas line – FT – 12
adapter boce – FT – 12