BT 4

Pojavljivanjem BT 4 commbat paintball markera, firma Tippmann gubi deo svojih klijenata. Cilj u BT-u je bio da naprave platformu sličnu Tippmann A5 paintball markeru, sa cenom sličnom kao kod Tippmann 98 paintball markera. U kolikoj meri su Tippmann i BT bili konkurenti, može se videti prilikom kupovine rezervnih delova za BT, gde se naglašava da delovi nemaju nikakve veze sa Tippmannovim markerima.

Svi unutrašnji delovi za BT paintball markere pasuju na Tippmanovim markerima, dok delove od Tippmanna nije moguće montirati u BT bez malo modifikacija.

Sto se tice delova, kvalitet BT-ovih delova je za nijansu bolji u odnosu na Tippmanna. Da bih bio precizniji koliko su delovi bolji, navešću primer. Nakon ispaljenih recimo 100000 kuglica neophodno je reparirati sear polugicu kod Tippmanna, dok bi nakon 110000 kuglica bi morali da reparirate kod BT-a.

BT 4 Combat je modularno napravljen, bas kao i Tippmann A5, nije bilo potrebe da rasturate okidač ako želite da popravite ventil markera, jednostavno, sve nedostatke Tippmann 98 markera su unapredili. Zadnji bolt je bolje termički obrađen u odnosu na Tippmann 98 i obojen je u crno, kod kasnijih verzija rasturanje ventila markera je pojednostavljeno stavljanjem zeger prstena , isti sistem koji je primenjen kod Tippmann FT 12 paintball markera. Ball latch je nalik na Tippmannov samo je dvostran.

Vremenom, kako bi proširili svoje poslovanje, pojavile su se varijacije BT 4 combat paintball markera. Suština je bila ista, marker je isto pucao, samo mu je izgled promenjen.

Novina koju je BT uveo pojavom BT 4 Combat paintball markera je bilo i pojavljivanje APEX cevi, direktnom konkurentu, Tippmannovom Flat Line sistemu.  APEX je postigao mnogo bolji uspeh i za razliku od Flat Line sistema, jos uvek se proizvodi.

 BT 4 SWAT

BT 4 ERC

BT 4 Assault

BT 4 Banshee

 

 

 

Specifikacija delova:
navoj cevi – A5
adapter cevi – A5
dužina cevi – 8″ (20.3cm)
prednji bolt – isti kao kod Tippmann 98
power tube – BT 4 slican kao kod Tippmann 98
ventil markera – BT 4 slican kao kod Tippmann 98
linkage arm – isti kao kod Tippmann 98 (model bez ACT sistema)
zadnji bolt – isti kao kod Tippmann 98
gumica zadnjeg bolta – isti kao kod Tippmann 98
ball latch – BT 4 , pasuje i od Tippmann 98
sear –  isti kao kod Tippmann 98
gas line – BT 4 (9″ 1/8 NPT na oba kraja)
adapter boce – isti kao kod Tippmann 98 (1/8 NPT)
Na žalost BT 4 Combat se više ne proizvodi, zamenjen je Empire BT 4 combat Slice paintball markerom.