Kuglice za paintball

Neophodne su vam kuglice za paintball? Pozovite  064 91 95 399
Kalibar 0,68 i 0,50 po najpovoljnijim cenama!

 

Kuglice za paintball , koji tipovi kuglica postoje i na koji način odabrati pravu?
Ovo je jedna od onih tema koja nove igrače dovodi u dilemu, šta valja, a šta ne, dok obim posla kod paintball klubova direktno zavisi od odabira pravih.

Paintball Oprema Beograd Kuglice za paintball 0.50 cal Paintball Oprema Beograd Kuglice za paintball 0.68 cal

 

Kako odabrati pravu kuglicu za vas?

 

Pre odabira same kuglice za paintball, neophodno je da definišete na koji način ćete koristiti istu, kao i koji tip markera koristite.
Prvi tip korisnika bi bili klubovi. Klubovi najčešće koriste mehaničke, robusne markere, koji na zalost nisu uvek dobro i često održavani. Klubovi zarađuju od ispaljenih kuglica za paintball. Zadnja rečenica nam govori da je nephodno da svaka kuglica izleti iz cevi, jer su mušterije osetljive na pucanje kuglica u cevi (ne žele da plaćaju ono što nisu ispucali) i da cena kuglica za paintball mora biti niska kako bi zarada postojala.
Ova teorija dovodi do zaključka da je klubovima neophodna jeftina kuglica, tvrde opne, kako bi sprečila neželjeno pucanje kuglica unutar cevi, dok su kvalitet putanje (preciznost), kao i kvalitet boje u kuglicama za paintball u drugom planu.
Zbog čega klubovi zanemaruju preciznost kuglice za paintball kao i kvalitet boje u njima?
Odgovor na ovo pitanje je prost.
Zbog lošeg održavanja opreme, često zaprljanih cevi i pokretnih delova paintball markera koji imaju direktan kontakt sa kuglicom, gubi se preciznost, tako da kvalitet kuglice tu više nema nikakvu ulogu. I jeftina i skupa kuglica lete loše, kada je cev zaprljana. Kvalitet boje, se zanemaruje zbog prljanja opreme. Skupe kuglice sa organskim pigmentom često ostavljaju fleke koje se i pored 5-6 pranja odela u veš mašini ne mogu skinuti, na žalost, paitball klubovi to ne mogu sebi priuštiti.
Drugi tip korisnika bi bili profesionalni paintball igrači koji koriste elektronske paintball markere. Ovaj tip korisnika zahteva preciznu kuglicu za paintball koja pri svakom pogotku ostavlja boju. Na žalost, cena ovakvog tipa kuglica ja 2-3 puta skuplja od one koju koriste paintball klubovi. Pucanje ovog tipa kuglice u cevi, profesionalni igrači rešavaju čišćenjem cevi tokom samog meča ili kupovinom specijalnih, karbonskih cevi koje se same čiste (praktično, svaka naredna kuglica izbacuje ostatke prethodne kuglice).
Treći tip korisnika čine rekreativci. Njima je samo bitno da kuglica lepo leti, da je relativno precizna a da nije previše skupa. Puno puta smo imali prilike da igramo vikendom, sa grupom rekreativaca koji se prilikom pogotka, samo sklone, obrišu tragove boje,i nastave dalje (klasični prevaranti), tako da tu kvalitet boje ne igra nikakvu ulogu.

 

Od čega je sastavljena paintball kuglica?

 

Kuglicu za paintball čine dva dela,opna(shell) i boja (fill).
Hemijski sastav opne čini poli-etilen glikol uz dodatak industrjskog želatina, kako bi ostao u relativno čvrstom stanju i pigmenta. Prilikom izrade kuglice za paintball, dve opne u vidu polu-lopte se spajaju. Spoj je može videti golim okom. Proces spajanja je isti kao i kod izrade tableta sa Omega 3 mastima (tablete ribljeg ulja). Kod kuglica koje se koriste zimi, opna je za nijansu deblja, kako kuglice ne bi bile previše osetljive na trenje unutar cevi prilikom ispaljivanja.
Boja, to jest fill, je takođe izrađenja od poli-etilen glikola uz dodatak pigmenta. U ovom slučaju se ne dodaje želatin, jer je neophodno da fill ostane u tečnom stanju. Neki proizvođači u fill stavljaju i vosak. Kod kuglica izrađenih u Kini, može se naći čak i brašno ili drvna prašina. Kod kuglica koje se koriste zimi, stavljaju se i primese (koje nisu stetne za zdravlje) čija je uloga da fill na niskim temperaturama ostane u tečnom stanju.
Kuglica za paintball je hidroskopna, što znači da skuplja vlagu iz atmosfere i razgrađuje se, te se ne preporučuje duže izlaganje kuglica vazduhu. Prosto rečeno, kesu sa kuglicama zatvarajte kada ne planirate da ih koristite.

 

Od čega zavisi preciznost kuglice?

 

Preciznost kuglice zavisi od tri faktora:
  • prečnik kuglice mora biti usklađen sa prečnikom cevi (zato profesionalni paintball markeri imaju više cevi različitog kalibra)
  • šav na kuglicama mora biti neprimetan
  • kuglica mora biti sveža (kod starijih kuglica dolazi do odvajanja pigmenta i poli-etilen glikola PEG, gde kuglica gubi balans)

 

Kako čuvati i skladištiti kuglice za paintball?

 

Na žalost, ovo je stavka na kojoj većina ljudi greši. Paintball kuglica je hidroskopna, te je neophodno zaštiti je od vazduha, to jest vlage u vazduhu. Kako bi vam duže trajale, kuglice je neophodno držati u zavorenoj, izduvanoj kesi.
Kuglice takođe moraju biti zaštićene od sunca, jer UV zraci podstiču raspadanje kuglica za paintball.
Takođe, kuglice skladištene u kutijama je neophodno na svakih mesec dana okretati za 180 stepeni, kako bi pigment ostao izmešan, to jest kako ne bi došlo do odvajanja pigmenta i poli-etilen glikola i stvaranja heterogene smeše.
Niska temperatura ili previše visoka negativno utiču na opnu kuglice za paintball, gde kuglica postaje jajasta ili sa ispupčenjima i udubljenjima koji negativno utiču na let i preciznost.